Click for more products.
No produts were found.
Najnowsze komentarze
Brak opinii
Szukaj na blogu
Najnowsze artykuły

Olejek, którym pachniała prawdziwa księżniczka...

Olejek Neroli to niewątpliwie jeden z najpiękniejszych naturalnych kwiatowych zapachów znanych i używanych do produkcji perfum. Wytwarza się go w procesie destylacji wyjątkowo pachnących białych kwiatów gorzkiej pomarańczy. Nasz olejek pochodzi z destylarni w słonecznej Italii, gdzie uprawa wiecznie zielonego cytrusowego drzewa gorzkiej pomarańczy jest popularna, ze względu na idealne warunki klimatyczne. 

Olejek neroli ma liczne właściwości, dzięki występującymi naturalnie w jego składzie związkom: linalol, octan linalylowy, nerolidol, e-farnezol, a-terpineol, limonen. 

Nazwa olejku pochodzi od księżniczki Nerole - Księżnej Annay Marii Orsini di Bracciano, która w XVII wieku perfumowała tym olejkiem swoje drogocenne rękawiczki, koronki, eleganckie szale, papeterię i wodę do kąpieli. 

Z czasem olejkiem  neroli zaczęto wzbogacać kosmetyki i wody kolońskie, stał się on składnikiem najdroższych perfum. Dziś niestety powszechni zastępowany jest sztucznym zapachem, wytworzonym na podobieństwo oryginalnego olejku neroli, a to ze względu na wysoką cenę czystego olejku. Dlatego też nie należy ufać olejkom podejrzanie tanim, nawet, jeśli pojawia się w opisie „naturalny”, często jest on rozcieńczany tańszymi olejami.

Włochy są wiodącym producentem naturalnego olejku neroli, w innych regionach można zauważyć niewielkie różnice w zapachu olejku, ze względu na warunki uprawy rośliny. W niektórych regionach Włoch da się wyczuć aromat neroli w powietrzu, to obszary, gdzie jest największe skupisko plantacji i rodzime destylarnie.

Dziś olejek neroli stosowany jest zarówno w kosmetyce do pielęgnacji, jak i w celu poprawy samopoczucia. Jest znany ze swoich właściwości zmniejszających ból i stany zapalne, redukujących stres oraz napięcia. Niezwykle ceniony jest w okresie menopauzy – zdecydowanie powinien się znaleźć w posiadaniu każdej kobiety. Niweluje dolegliwości pojawiające się w tym czasie. 

Dodany do balsamu do ciała działa zarówno na zmysły, jak i na ciało. Odmładza, pielęgnuje i regeneruje skórę. Wiele firm kosmetycznych dodaje olejku neroli do kosmetyków mających zmniejszyć blizny i rozstępy, lub im zapobiec. Cenione kremy do twarzy wzbogacane są neroli, aby ujędrnić skórę i wygładzić zmarszczki. Wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków do skóry suchej i zniszczonej, ale doskonale sprawdza się tez przy cerze tłustej – dzięki właściwościom regulującym wytwarzanie sebum. Ceniony jest przy skórze trądzikowej, gdyż niweluje stany zapalne i łagodzi podrażnienia. Rozjaśnia i świetnie radzi sobie z cerą naczynkową.

Olejkiem neroli możesz zadziałać profilaktycznie – dodając do swoich kosmetyków kilka kropli czystego olejku, możesz też wpływać na regenerację skóry dotkniętej zmarszczkami, przebarwieniami, czy bliznami – tu warto wprowadzić olejek do oleju bazowego (np. jojoba, który dodatkowo pielęgnuje skórę) i wmasowywać rozcieńczony olejek w zmienione partie ciała.

Dla relaksacji i wspomagania w okresie menopauzy warto stosować neroli regularnie w aromatyzerze ultradźwiękowym, lub samochodowym. Możesz też zakroplić do biżuterii, stworzonej specjalnie do celów aromaterapeutycznych.

Jeśli marzysz o odprężającej kąpieli w wannie, nie zapomnij, że (jak każdy olejek eteryczny) należy go przed wlaniem do wody, rozcieńczyć w łyżce miodu, lub tłustego mleka, gdyż olejki eteryczne nie rozpuszczają się w wodzie.

W przypadku bólu głowy warto nanieść kroplę olejku na wilgotny ręcznik i zrobić chłodny okład, a przy skurczach brzucha – okrężnymi ruchami masować, po zmieszaniu z tłustym olejkiem (np. kokosowym, lub jojoba).

Olejek z neroli możesz używać zamiast perfum – w swojej czystej formie zaledwie kropla wystarczy, abyś pachniała uwodzicielsko. Naniesiona na kosmyk włosów otoczy Cię tym niezwykłym aromatem przez długi czas.

Powiązane wpisy
Dodaje opinie
Dodaj odpowiedź
Musisz być zalogowany żeby komentować

Menu

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Podziel się