Olejek z Grejpfruta

poj.
32,00 zł
Brutto
Ilość
W magazynie

100% naturalny olejek eteryczny ze skórek owoców grejpfruta

Olejek grejpfrutowy słynie ze swoich właściwości antycellulitowych. Wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do ciała w celu ujędrnienia i pozbycia się efektu „skórki pomarańczowej”. Sprawdza się dzięki właściwościom diuretycznym, czyli zapobieganiu zatrzymywania nadmiaru wody w organizmie.

Jest antytoksyczny i silnie oczyszczający, dlatego zalecają go dietetycy podczas detoksu i odchudzania. Pobudza układ trawienny, a zawarte w olejku substancje pomagają w szybszym metabolizmie tłuszczy. Dodatkowo ogromna zaletą olejku grejpfrutowego jest to, że reguluje apetyt i pomaga opanować potrzebę ciągłego podjadania.

W kosmetologii używany jest najczęściej do skóry zanieczyszczonej, łojotokowej, trądzikowej. Pobudza wzrost włosów i wzmacnia skórę głowy. Dodawany do szamponów dodaje włosom blasku.

Olejek ten, jak wszystkie cytrusy, działa antydepresyjnie, poprawia nastrój, orzeźwia, pomaga usunąć złą atmosferę z pomieszczenia. Niweluje stres i zmęczenie. Wspaniale sprawdza się rano, kiedy nie możemy się rozbudzić, pomocny w czasie podróży, kiedy dopada nas jet-lag.

Jest składnikiem wielu mieszanek podnoszących energię, gdyż pozytywnie nastraja, dodaje witalności i optymizmu. Zaleca się dyfuzowanie w szkołach, biurach, sanatoriach, siłowniach.

W ostatnich latach obserwuje się jego zdolności kancerogenne.

Jest to doskonały środek do dezynfekcji, dlatego zaleca się dodawać go do prania, czy płukania, a zapach świeżości długo pozostaje na ubraniach.

Należy stosować ostrożnie przy lekach, gdyż jak to grejpfrut wpływa na przyswajanie leków przez organizm.

ViaAroma
NOE012

Opis

INCI
citrus grandis oil
Nazwa botaniczna
citrus grandis
Kraj pochodzenia
USA
Zapach
świeży, cytrusowy, rześki
Kolor
żółty
Część rośliny
skórka owoców
Metoda otrzymywania
tłoczenie na zimno


Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub jesteś pod opieką lekarza, skonsultuj się z lekarzem;

Przerwij stosowanie, jeśli wystąpi wrażliwość skóry;

Unikaj kontaktu z oczami oraz uszami; 

Nie stosuj nierozcieńczonego bezpośrednio na skórze;

Przechowuj poza zasięgiem dzieci;

Nie stosuj na uszkodzoną skórę lub otarcia;

Nie używaj wewnętrznie, chyba że zaleci to licencjonowany Aromaterapeuta lub lekarz;

Przechorowuj w miejscach zaciemnionych, wyłącznie w szklanych, hermetycznie zamykanych butelkach;

W przypadku wystąpienia dyskomfortu czy podrażnień rozrzedzaj olejek wyłącznie olejami roślinnymi - nigdy wodą!

Olejków eterycznych zawierających mentol (miętowy) nie stosuje się w okolicach szyji oraz karku;

Skóra poddana działaniu olejków eterycznych nie może być wystawiona na bezpośrednie działanie słońca lub promieniowania UV (solaria);

Do kąpieli stosować wyłącznie roztwory olejków eterycznych w olejach roślinnych